پروفیل چیست؟

پروفیل یکی از قطعات پرکاربردی است که در ساخت و ساز به کار می رود. به طور کلی پیشرفت صنعت ساخت و ساز با به کارگیری مصالح و قطعات جدید به استحکام بیشتر ساختمان کمک می‌ کند. قطعاتی مانند نبشی، ناودانی پروفیل و… به طوری طراحی می‌شوند که بتوانند بخشی از بار ساختمان را تحمل کرده و علاوه بر این که فشار را از روی ساختمان بر می‌ دارند، به استحکام بیشتر آن نیز کمک کنند. در ادامه این مطلب از سایت آهن فروش در مورد مفهوم پروفیل صحبت کنیم و کاربرد و روش تولید آن را نیز توضیح خواهیم داد.

معنای پروفیل چیست؟

پروفیل یک قطعه فولادی بوده و جزو مصالح ساختمانی بسیار پرکاربرد است. این نوع از مصالح را به وفور می‌ توان در بازار یافت. از نظر لغوی، پروفیل PROFILE به معنای مقطع ثابت با طول زیاد است. اما در ساختمان سازی به تجهیزاتی اطلاق می‌ شود که در ساخت و ساز انواع درب و پنجره، لوله یا نمای ساختمان از آن استفاده می‌ کنند.

پروفیل را چگونه تولید می‌ کنند؟

شاید برای شما هم سوال باشد که در کارخانه‌ ها چطور پروفیل‌ ها را تولید می‌ کنند. خب برای پاسخ به این سوال باید ابتدا با انواع پروفیل آشنا شده و همچنین انواع آن‌ها از نظر جنس را نیز بشناسید. به طور کلی پروفیل‌ ها به دو صورت تولید شده و برخی از کارخانه‌ ها هنوز از روش اول برای تولید پروفیل استفاده می‌ کنند. اما خوشبختانه روش دوم که سرعت کار را افزایش داده است، متداول‌ تر شده و بیشتر مورد توجه تولیدکنندگان پروفیل قرار گرفته است. در نهایت تمامی پروفیل‌ ها از فولاد تشکیل شده و فولاد مورد نظر آن نیز از بازارهای داخلی مانند فولاد مبارکه اصفهان و بازارهای خارجی مانند آسیای میانه، برزیل، اروپا و اروپای شرقی تامین می‌ شود. در ادامه به معرفی انواع پروفیل‌ ها پرداخته ایم.

 

پروفیل را چگونه تولید می‌ کنند

انواع پروفیل از نظر شکل ظاهری

همه پروفیل‌ های بازار به دو دسته کلی تقسیم می‌ شوند. پروفیل باز و بسته. این نام گذاری به شکل ظاهری خود پروفیل‌ ها ربط دارد.

پروفیل بسته

در نوع بسته شکل ظاهری پروفیل بسته است. بنابراین آن را به نام پروفیل بسته می‌ شناسند. از جمله پرکاربردترین پروفیل‌ های بسته می‌توان به لوله، قوطی، پروفیل درب و پنجره، پروفیل یو پی وی سی، پروفیل درب های کرکره برقی و… اشاره کرد.

پروفیل باز

در نوع دوم اما پروفیل باز شکل ظاهری آن باز است، به همین دلیل به پروفیل باز معروف شده است. مهم‌ ترین انواع پروفیل باز شامل تسمه، تیرآهن، میلگرد، نبشی، ناودانی، هاش، چهارپهلو و… می‌ باشند.

پروفیل باز

 

انواع پروفیل تولیدی

پروفیل‌ ها به طور کلی در 4 نوع تولید می‌ شوند. پروفیل ساختمانی، کامپوزیتی، آلومینیومی و گالوانیزه.

پروفیل ساختمانی

پروفیل‌ های ساختمانی همان طور که از نامشان پیدا است، در بخش‌ های سبک ساختمانی مانند تیرهای تکیه گاه، سقف کاذب و دیگر بخش‌ هایی که کار سبک است، مورد استفاده قرار می‌ گیرند. لازم به ذکر است که پروفیل‌ های ساختمانی خود به 3 نوع پروفیل نورد گرم، پروفیل نورد سرد و پروفیل مرکب تقسیم می‌ شود.

  • پروفیل نورد گرم
    این نوع پروفیل از نورد گرم شمش‌ های فولادی ساخته شده و از نظر شکل ظاهری شبیه به قوطی است.
  • پروفیل نورد سرد
    این پروفیل را از به کمک شکل دهی ورقه‌ های فولادی تولید می‌ کنند. ورقه‌ های فولادی را خم و پرس کرده، سپس به شکل ناودانی درست می‌ کنند.
  • پروفیل مرکب
    نوع سوم پروفیل‌ های ساختمانی به پروفیل مرکب مشهور است. این پروفیل ترکیبی از پروفیل سرد و گرم است. به این صورت که برای درست کردن پروفیل مرکب، پروفیل سرد و گرم را به هم متصل می‌ کنند.

پروفیل کامپوزیتی

از پروفیل‌ های کامپوزیتی در صنعت و ساختمان سازی به وفور استفاده می‌ شود. این نوع پروفیل بیشتر مناسب آب و هوای نامناسب است. همچنین از پروفیل کامپوزیتی بهتر است در مکان‌ هایی که احتمال خوردگی بیشتر است، استفاده شود. پروفیل کامپوزیتی از خوردگی جلوگیری کرده و طول عمر سازه را در برابر ضربه‌ ها و ارتعاشات ناشی از زلزله و… افزایش می‌ دهد. همچنین در سازه‌ هایی که قرار است وزن نهایی سازه سبک باشد، از این نوع پروفیل استفاده می‌ کنند.

 

پروفیل کامپوزیتی

پروفیل آلومینیومی

این نوع پروفیل در دو نوع ساختمانی و صنعتی تولید می‌ شود. پروفیل آلومینیومی بهترین انتخاب برای در و پنجره است. در بخش‌ های صنعتی از این پروفیل به عنوان قطعات صنعتی استفاده می‌ شود. این پروفیل رنگ روشنی داشته و به سبب جنس آلومینیومی که دارد؛ به بهینه سازی انرژی و جلوگیری از هدر رفت آن در درب و پنجره‌ ها کمک می‌ کند.

پروفیل گالوانیزه

از دیگر پروفیل‌ هایی که در بازار وجود دارد، نوع گالوانیزه آن است. این نوع پروفیل را نیز در ساختمان سازی و صنعت به کار می‌ برند. پروفیل گالوانیزه در برابر فشار ارتفاع مقاوم بوده و معمولا در سازه‌ های خیلی بلند استفاده می‌ شود. همچنین این نوع پروفیل مقاوم بوده و به استحکام سازه نیز کمک می‌ کند.

چرا باید پروفیل مناسبی انتخاب کنیم؟

همان طور که در بخش‌ های قبل ذکر کردیم، پروفیل‌ ها بخش مهمی از سازه را هندل می‌ کنند. در نتیجه انتخاب آنها یعنی ساختمانی سبک‌ تر و در عین حال محکم‌ تر. بهتر است به ظاهر ساده پروفیل‌ ها توجه نکنید، بلکه قیمت آن را مدنظر داشته باشید. بخش زیادی از هزینه ساختمان به پروفیل‌ ها اختصاص دارد. بنابراین منطقی است که در صورت نیاز بهترین نوع را انتخاب کنید که از نظر کیفیت و قیمت بهترین گزینه برای شما باشد. برای خرید انواع پروفیل می‌ توانید به مراکز معتبر و وب‌سایت‌ های معتبر این حوزه مانند آهن فروش مراجعه کنید.

سخن آخر

پروفیل‌ ها یکی از مصالح بسیار پرکاربرد در سازه‌ ها و صنعت هستند. این مصالح فولادی روش‌ های زیادی برای تولید داشته و چندين روش برای تولید هم دارد که در این مطلب به آن‌ها اشاره کردیم. در این بین باید به این نکته هم اشاره کنیم که استفاده از آن در ساختمان و صنعت بسیار گسترده‌تر از تصور ما بوده و از ریزترین بخش‌های یک سازه تا صنایع خودروی سازی، پنجره سازی، پایه میز و صندلی، نبشی و ناودانی و … از پروفیل‌ها استفاده می‌شود. پروفیل‌ها دارای اندازه استانداری بوده و اگر نوع خوب آن انتخاب شود؛ بهترین انتخاب برای سازه‌ها خواهد بود زیرا وزن و فشار ساختمان را کاهش داده و مقاومت آن را نیز بالا می‌برد.