
همه چیز در مورد میلگرد
در ساخت و ساز و کارهای عمرانی برای جبران مقاومت کششی پایین بتن از میلگرد استفاده می شود. میلگردها عمدتا از جنس فولاد هستند و نام دیگر آنها آرماتور است. در این مقاله از آهن فروش به معرفی میلگرد، تاریخچه و انواع آن پرداخته ایم، پس در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.
میلگرد چیست؟
از میلگرد به عنوان فولاد تقویتکننده یاد می شود. میلگردها نوارهای فولادی هستند که در جهت افزایش مقاومت کششی در بتن و سازه های سنگ تراشی استفاده می شوند تا بتن را تقویت کنند. بتن ها دارای مقاومت کششی ضعیفی هستند به همین دلیل برای افزایش مقاومت کششی سازه از میلگرد استفاده می شود. در حین ساخت میلگرد بر روی آن دنده ها و تو رفتگی هایی ایجاد می کنند تا بهتر بتواند با بتن ارتباط برقرار کرده و خطر لغزش را تا حد امکان کاهش دهد.
از نظر جنس، مرسوم ترین میلگرد از جنس فولاد کربن است. پس از آن فولاد ضد زنگ، میله های کامپوزیتی، الیاف کربن، الیاف شیشه و الیاف بالزات از دیگر جنس های رایج میلگردها هستند. در بیشتر مواقع بر روی میلگردها از یک لایه رزین اپوکسی استفاده می شود تا از خوردگی میلگرد در برابر محیط های نمکی جلوگیری کند.
تاریخچه استفاده از میلگردها
اولین استفاده از میلگرد در سازه ها به قرن 15 میلادی بر می گردد که داخل برج تکیه گاه نویانسک از میله های تقویت کننده در سازه های سنگ تراشی استفاده شده است. در قرن 18 میلادی نیز برای به وجود آمدن برج Leaning of Nevyansk در روسیه از میلگرد استفاده شده است. جنس میلگردهای استفاده شده در آن دوران از چدن بوده که این چدن کیفیت بالایی داشته و موجب شده در میله ها خوردگی خاصی به وجود نیاید. در سال 1850 برخی از افراد در اروپا و آمریکای شمالی بتن مسلح را به وجود آوردند که در بین آنها می توان به جوزف لوئیس لامبوت فرانسه اشاره کرد. وی یکی از معروف ترین افرادی است که در ساخت و توسعه بتن های مسلح دست داشته است.
از افرادی که در توسعه میلگردها در جهت تقویت بتن نقش پررنگی داشتند، یک مهندس و معمار انگلیسی بود که میلگرد آهنی پیچ خورده را به وجود آورد. گفتنی است میلگرد پیچ خورده تولید شده توسط وی در ابتدا مورد تمسخر قرار گرفت و برخی از اعضای انجمن فنی کالیفرنیا به ضعیف تر شدن آهن به سبب پیچ خوردگی نیز اشاره کردند.
انواع میلگردها
به طور کلی 6 نوع رایج از میلگردها وجود دارند که هر کدام دارای ویژگی مخصوصی است. در ادامه با انواع میلگرد بیشتر آشنا خواهید شد.
- میلگرد سیاه
میلگرد سیاه که به میلگرد فولاد کربن نیز معروف است، را می توان پر استفاده ترین میلگرد در فرایند ساخت و ساز معرفی کرد. این میلگرد از استحکام کششی خوبی برخوردار است، اما مهم ترین عیب آن زنگ زدن است، زیرا این زنگ زدن ترک خوردگی را در بتن وجود می آورد و موجب شکسته شدن بتن می شود. به همین دلیل در محیط های مرطوب نباید از این نوع از میلگردها استفاده کرد. - میلگرد روکش اپوکسی
میلگردهای سیاهی که دارای روکش اپوکسی هستند، را میلگرد با روکش اپوکسی می نامند. این میلگردها از نظر استقامت با میلگرد سیاه یکسان هستند ولی از نظر زنگ زدگی بین 70 تا 1700 برابر مقاومت بیشتری نسبت به میلگرد سیاه دارند که این مورد به دلیل روکش اپوکسی زده شده بر روی میلگرد است. - میلگرد گالوانیزه
میلگرد گالوانیزه برخلاف میلگرد با روکش اپوکسی دارای مقاومت کمتری در برابر زنگ زدگی است، ولی در برابر آسیب پذیری مقاومت بیشتری از خود نشان می دهد و به دلیل همین ویژگی با ارزش تر از میلگرد روکش اپوکسی محسوب می شود. به طوری که قیمت میلگرد گالوانیزه از میلگرد روکش اپوکسی 40 درصد گران تر است. - میلگرد فولاد استنلس
در بین تمامی میلگردها گران ترین نوع میلگرد را می توان میلگرد فولاد استنلس دانست؛ به طوری که قیمت آن از میلگرد گالوانیزه 8 برابر بیشتر است. فولاد استنلس حدود 1500 بار مقاومت بیشتری در برابر زنگ زدگی نسبت به میلگرد سیاه دارد. به دلیل قیمت بالای این نوع میلگرد، تنها برای برخی پروژه های خاص از آن استفاده می شود. با این حال می توان میلگرد فولاد استنلس را بهترین نوع میلگرد برای استفاده در هر پروژه ای به حساب آورد. - میلگرد فایبرگلاس
میلگرد فایبرگلاس از ترکیب شیشه و الیاف کربن به وجود می آید، به همین دلیل قابلیت خم شدن ندارد ولی به خاطر مقاومت بالایی که در برابر زنگزدگی از خود نشان می دهد و به نوعی می توان گفت به طور کل زنگ نمی زند، قیمت آن حدود 10 برابر گران تر از میلگرد روکش اپوکسی است. لازم به ذکر است که به دلیل سبکی بالای این میلگرد و با توجه به میزان طول کاربردی استفاده شده آن، قیمت تمام شده تنها دو برابر بیشتر از میلگرد روکش اپوکسی خواهد بود. - میلگرد اروپایی
از آن جایی که کشورهای اروپایی کشورهای زلزله خیزی نیستند و از این نظر در منطقه امن جغرافیایی قرار دارند، برای تولید میلگردهای استفاده شده در ساختمان ها از روش حرارتی و یا ترمکس استفاده می کنند و به همین دلیل نوع خاصی از میلگردها به نام میلگردهای اروپایی به وجود آمده اند. گفتنی است در ساخت میلگردها از آنالیز شیمیایی متناسب با روش ترمکس استفاده می کنند.
میلگردها دارای چه علامت هایی هستند؟
برای توزیع میلگردها در بازار آنها را با علامت گذاری خاصی تولید و روانه بازار می کنند. حرف اول در علامت گذاری میلگرد کارخانه سازنده را معرفی کرده و حرف کناری آن نشان دهنده سایز میلگرد است. سومین حرف نوع میلگرد را مشخص می کند که در رابطه با این مورد به طور معمول از S برای فولاد کربن و از W برای آلیاژ فولاد ضعیف استفاده می شود. در آخرین حرف نیز گرید میلگرد نوشته می شود.
میلگردها به چه روش هایی تولید می شوند؟
میلگردها با استانداردهای متفاوت و با توجه به شرایط آب و هوایی کشور مذکور تولید می شوند. برای تولید میلگردها دو روش معروف وجود دارد که در ادامه به توضیح آنها پرداخته ایم.
- روش آلیاژسازی
در روش آلیاژسازی با کمک اضافه کردن فروآلیاژها، فولاد مورد نظر به صورت شمش در می آید و پس از آن در فرآیند نورد شکلپذیری آن اتفاق می افتد. پس از آن در فضای آزاد قرار گرفته تا خنک شود. میلگرد تولید شده در این روش دارای خواص مکانیکی و شیمیایی کاملا یکسانی در تمامی میلگرد است و به همین دلیل مقاومت بهتر و یکنواخت تری را از خود نشان می دهد. به دلیل فرآیند تولید و همچنین آلیاژهای به کار رفته در این روش تولید، میلگردهای تولید شده با روش آلیاژسازی گران تر از میلگردهای تولید شده به روش ترمکس خواهند بود. - روش ترمکس
در این روش شمش فولادی مورد نظر را برای رسیدن به مقاومتی که مد نظر است در مجاورت دمای بالایی قرار می دهند و سپس از داخل لوله های آب عبور می دهند تا به صورت ناگهانی خنک شوند. میلگرد تولید شده به روش ترمکس دارای کلاس آنالیز شیمیایی پایین تری است و سطح آن نسبت به مغز آن مقاومت بیشتری دارد.
میلگردها یکی از اصلیترین اجزای ساخت سازه های بتنی هستند. در صورت نیاز به خرید میلگرد می توانید به سایت آهن فروش مراجعه کرده و انواع مختلفی از میلگردها با ویژگی های متفاوت را مشاهده کنید.